Hestefoder

Hestefoder og fodring

Hesten er et steppedyr og dets naturlige foder består primært af græs, urter og grovere trælignende vegetation. Heste på græs bruger hovedparten af døgnets timer på at optage foder og hestens fordøjelsesorganer er tilpasset em kontinuerlig foderoptagelse hele døgnet rundt. Heste på græs bruger ca. 16 timer dagligt på afgræsning. Når vi tager hestene ind på stald er det derfor vigtigt at sørge for at hesten har mulighed for lignende adfærd med god adgang til strøfoder. Det kan være nødvendigt med restriktiv fodring af grovfoder for at undgå overvægt og det anbefales at heste som minimum tildeles 1 kg stråfoder pr. 100 kg. hest dagligt.

For at sikre en effektiv fordøjelse hos hesten er det vigtigt at:

  • der tildeles min. 1 kg. stråfoder pr. 100 kg. hest
  • hesten tygger grundigt på foderet, som giver en stor spytproduktion
  • foderet ikke klistrer sammen i spiserøret på hesten, feks. Ved store mængder hvede/rug
  • hesten ikke er stresset ved fodring, men har ro til at spise i fred

Fordøjelsen hos heste fungerer bedst når mavesækken er 2/3 fuld. For store mængder kraftfoder, tildelt på en gang, fylder maven og gør at afgangen fra mavesæk til tyndtarm åbner, hvorved foderets opholdstid i maven og blanding med mavesaft mindskes. Dette nedsætter fordøjelsen og udbyttet af foderet. Det kan desuden give øget risiko for fordøjelsesproblemer og tarminfektioner, da syren i mavesaften ikke nødvendigvis kan nå at dræbe bakterier mv. i foderet.

I tyndtarmen optages foderets indhold af letfordøjelige næringsstoffer. Det drejer sig om protein, kulhydrat (herunder sukker og stivelse), fedt, mineraler og vitaminer.

Stortarmen hos heste er den største del af fordøjelsessystemet. En hests stortarm rummer ca. 130 liter. Heste kan ikke selv nedbryde de tungtfordøjelige kulhydrater som cellulose og hemicellulose, derfor er de meget afhængige af at mikroorganismer i stortarmen danner de nødvendige enzymer til at hjælpe med nedbrydelsen. Foderets indhold af fibre fordøjes i stortarmen ved hjælp af bakterier og andre mikroorganismer. Det er derfor essentielt at hestens mikroflora i stortarmen er i orden, så hesten kan optage det tildelte foder.

I stortarmen dannes desuden B-vitaminer (thiamin, riboflavin, pantothensyre, nicotinsyre, pyridoxin, folinsyre, biotin og B12). Det er vigtigt at tarmbakterierne har gode betingelser for at skulle producere disse vigtige b-vitaminer. Der skal derfor være rigeligt med godt stråfoder i foderplanen.

 

Energiomsætning i hestefoder

I Danmark måler vi foderets indhold af energi som nettoenergi og det angives i foderenheder (FE). Til heste anvender man FE (til kvæg) hvor man fx til svin anvender FEs (FoderEnhed svin). Det skyldes mangel på studier med specifikke målinger af hestes udnyttelse af foderets energi.

Der kan indenfor de forskellige racer af heste være forskel på hvordan foderet udnyttes. Fx er nøjsomme ponyer ofte bedre til at udnytte foderet end fuldblodsracer.

Foderets nettoenergi er et tal for hvor meget energi hesten har til rådighed til vedligehold og produktion, dvs. til arbejde, vækst, fosterudvikling eller mælkeproduktion. Mængden af FE der angives ved et foder er derfor angivet udfra foderets nettoenergi indhold.
1 foderenhed svarer til nettoenergimængden der er i 1 kg byg med 85% tørstof.

Foderets energiindhold måles i Megajoule (MJ).
1 FE svarer til 13,2 MJ.

I andre lande bruges energivurderingssystemer der bygger på omsættelig energi eller fordøjelig energi.

 

Hestefoder og fodermidler

Det vigtigste for en sund og velfungerende hest er at størstedelen af dens fodring består af grovfoder. Det kan være frisk græs, hø, wrap, snittede høprodukter, pelleteret grovfoder eller lignende. Grovfoder dækker ikke altid hestens fulde behov for næringsstoffer og så må der suppleres med krybbefoder eller tilskud.

Det er vigtigt for den samlede foderplan at kende grovfoderets analytiske værdier. Kun på denne måde kan man sammensætte en helt præcis og dækkende foderplan, hvor der hverken tildeles for lidt eller for meget energi. Vi anbefaler derfor altid at få lavet en grovfoderanalyse på dit hø eller wrap. Analysen fortæller om energiindholdet i dit grovfoder, om indholdet af protein og sukker og ofte også andelen af mineraler.

Hestens fodring skal tilrettelægges så behovet for grovfoder først og fremmest er dækket til at opretholde en sund og optimal fordøjelse. Krybbefoderet skal indeholde den resterende mængde energi og næringsstoffer som hesten mangler fra grovfoderet.

I dag er der rigtig mange leverandører af krybbefoder og tilskud til heste på markedet. Det er meget individuelt hvad der er det bedste foder til de forskellige heste. Man kan let opleve at et fodermiddel der virker rigtig godt til din hest, ikke kan fungere for naboens.

Om man ønsker at anvende korn+vitaminer eller en kraftfoderblanding til sin hest, er underordnet så længe man har øje for den rigtige sammensætning. Korn indeholder 2-3 gange mere fosfor end calcium og det er derfor vigtigt, at afstemme med et andet fodermiddel med højt indhold af calcium eller foderkridt for at afbalancere hestens foderration. I kraftfoderblandinger er der allerede taget højde for disse forhold og det kan derfor ofte være en enklere løsning.

Du kan sagtens købe dit hestefoder eller korn online her hos Miljøfoder. Vi forhandler et bredt udvalg af hestefoder, i alle prisklasser, og målrettet din hest. Du finder med garanti et foder der passer til dine forventninger, pengepung og hest. Er du i tvivl om hvilket foder du skal vælge, er vi mere end klar til at hjælpe dig. Du kan kontakte os på 97155055, og få en snak omkring valg af foder. Som en service laver vi også gratis foderplaner, såfremt du handler dit foder hos os. Ønsker du en foderplan skriv til Jeanette Dahl på: hest@miljoefoder.dk eller Pernille Vibe på: bilagviborg@miljoefoder.dk

I vores sortiment finder du foder fra følgende mærker

St. hippolyt
Agrobs              
HorseLux hestefoder
Brogaarden
Dodson & Horrell
Møllerens
Eggersmann
Dengie
Havens
Amequ by Dangro
Equifirst
VJA

Det store sortiment, byder på et alsidigt valg af hestefoder. Dette er din garanti for at finde det foder som matcher bedst dine og din hests behov. Har din hest brug for et special foder, så kan vi med garanti levere det, din hest har brug for. Vores brede sortiment indeholder forskellige hestefoderblandninger tilpasset den enkelte hests behov. Det gør os i stand til at foder alle heste i din stald, lige fra den toppræsterende, den ældre, den tykke, den tynde og den du bare har for hyggens skyld.

 

;