Gnaverfoder

Hvad er Gnaverfoder?

Betegnelsen "Gnaverfoder" dækker hos os flere forskellige slags foder til mange forskellige kæledyr.
Her finder du foder til:
• Kaniner
• Marsvin
• Guldhamster
• Dværghamster
• Mus
• Rotter
• Chinchilla

Kaninfoder

Ret beset er en kanin ikke en gnaver, men det er der ikke mange der ved, derfor har vi valgt at hele vores kanin-sortiment er lagt under kategorien gnaver - for nemhedens skyld.
Et godt kaninfoder dækker alle kaninens basale behov for vitaminer, mineraler og næringsstoffer, men det er også vigtigt at foderet indeholder de rigtige fødevarer i fht kaninens særlige fordøjesessystem.
Kaniner har en særligt stor blindtarm som er beriget med mange gode bakterier og mikroorganismer som er hemmeligheden bag at kaniner kan leve af blade, græs og andre planter med et højt indhold af cellulose.
Derfor er det vigtigt at du fodre din kanin med et foder med et indhold så tæt på det naturlige som muligt, og det finder du selvfølgeligt her hos os.
Kaniner er pseudo drøvtyggere hvilket vil sige at de udstiller to slags afføring, den almindelige afføring vi ser og smider ud, og så en afføring man kalder blindtarms-kugler som kaninen spiser direkte fra endetarmen. Denne proces er en vigtig del af kaninens fordøjelse og ernæring.
Kaninerne har, ligesom gnavere, rodløse tænder hvilket vil sige at tænderne vokser hele livet. Derfor er det vigtigt at de får et foder som hjælper dem med at slide tænderne korrekt ned.
Husk altid at giv din kanin et godt hø, det er den vigtigste foderkilde.

Gnaverfoder

Gnavere er en betegnelse som dækker over mere en 2200 arter fordelt på ca 400 slægter. Gnavere skiller sig fra kaninerne ved at deres tandsæt et helt anderledes. Gnavere har et sæt fortænder i overmunden og et sæt fortænder i undermunden, mens kaniner også har et par mindre fortænder bag de store. ligesom hos kaninerne så er gnaverens tænder rodløse, hvilket vil sige at de vokser hele livet, derfor er det vigtigt at de får det rigtige foder som kan hjælpe med at slide dem rigtigt ned.
Gnavere er planteædere og mange gnavere elsker frugter, frø, rødder, knopper og blade. Disse fødevarer indeholder meget cellulose som er svært at nedbryde - men ikke for gnaverne. Gnavere har en veludviklet blindtarm som har en rig bakterieflora som kan omsætte cellulosen til simple sukkerstoffer.
Det er vigtigt at gnavere får rigeligt med hø, det skal faktisk være den primære kilde til foder. Derudover er det vigtigt at de får et foder som indeholder alle de vigtige vitaminer og mineraler men som også hjælper til korrekt slid på tænderne.
Og sådan et foder finder du naturligvis hos Miljøfoder. Vi har et bredt udvalg af foder så du kan finde netop det foder som passer bedst til din gnaver.

Marsvinefoder

Marsvin er skønne små kærlige dyr, som er optimale at holde som kæledyr, også for børn, pga. deres rolige temperament. Desuden er et marsvin nemt at passe, og vi har alt du skal bruge til dine marsvin i shoppen. Fodring af marsvin er meget simpel. Fra Naturens side er marsvins mave-tarm-systemet beregnet til at fordøje store mængder fiberrig og energifattig føde. Derfor er den vigtigste føde for dit marsvin hø. Mindst 80% af marsvinets samlede kost skal bestå af hø, og de skal altid have adgang til friskt hø af høj kvalitet. Du finder hø til dit marsvin her. Som supplement kan man give blandet bladgrønt. Dit marsvin har brug for fiberrige marsvinepiller. Fiberindholdet bør være mindst 18% i foderpillerne og foderet bør indeholde store mængder C-vitamin, hvis ikke dette tildeles særskilt.

C-vitamin

Det, der adskiller marsvin fra de øvrige gnavere og kaniner, er, at de ikke kan producere C-vitamin. De skal derfor have C-vitamin gennem kosten. Marsvin i voksealderen eller drægtige marsvin har brug for 30 mg per dag, og et voksent dyr skal have 10 mg per dag. Det er selvfølgelig mest naturligt, hvis marsvinet får vitaminet gennem de grøntsager, det spiser, men det kan være svært at vide, om dyret får en tilstrækkelig mængde. Derfor anbefaler vi, at man giver C-vitamindråber direkte i munden, eller foder med et fiberholdigt pillefoder designet til marsvin, så det indeholder de tilstrækkelige mængder C-vitamin.
Hamsterfoder – Dværghamster foder – Guldhamster foder
Hamster er søde små sjove kæledyr, men en hamster er ikke bare en hamster. Der findes et væld af forskellige arter, der alle varierer i størrelse, farve og adfærd. De 2 nok mest almindelige er Guldhamsteren, Mesocricetus auratus, og den sibiriske dværghamster, Phodopus sungorus. Selvom der findes forskellige arter af hamstere, har de stort set samme spisevaner. Fra naturens side spiser de: blade, frugt, grøntsager, insekter, larver, rødder, frø, nødder og endda mindre dyr som firben. Når vi holder hamster i faggenskab kan de ikke længere selv finde nå nødvendige fødekilder. Derfor anbefaler vi dig, at foder dit hamster med et godt grundfoder. Foderet skal have et lavt fedt- og sukkerindhold samt et højt proteinindhold på omkring 15 – 20 %. Du kan supplere dit hamster med frugt og grønt, insekter mm. flere gange i ugen.
Hamstre har et højt stofskifte, det er derfor vigtigt de altid har foder til rådighed. Syntes du også foderet forsvinder hurtigt fra madskålen, er det fordi dit hamster laver forråd, hvilket er helt normalt.

Musefoder og Rottefoder

Mus og rotter i fangenskab kan blive utroligt tamme. Især rotter knytter sig meget til deres ejer. Vidste du at din rotte er et meget intelligent dyr, som kan trænes lidt på samme måde som en hund? Mus og rotter er altædende dyr hvilket betyder de har brug for både grøntsager og kød.

Fodring af rotter

Pillefoder bør udgøre ca. 80 % af kosten hos din rotte, de resterende 20 % kan bestå af friske grøntsager, frugt og lidt forskelligt kød. Undgå fed, sød og salte fødevarer til dit dyr.
Hvis man fodrer varieret som beskrevet ovenfor, er det ikke nødvendigt at give vitamin- eller mineraltilskud. Rotter skal ikke have saltsten, der tværtimod kan være direkte skadelige for dyret.

Fodring af mus

Pillefoder som tilgodeser musens næringsbehov, kan sagtens gives som eneste foder. Du behøver derfor ikke give andet, hvis ikke det var fordi det godt kan blive meget kedeligt i længden. Du kan derfor med fordel variere kosten med grøntsager, frugt og lidt magert kød. Du bør ikke servere fødevarer som indeholder salt, sukker og højt fedtindhold, da dette er sundhedsskadeligt for dine mus.

Chinchillafoder

Chinchillaer er søde små meget bløde dyr, som er kendte for deres sarte tarmsystem. Men dette er slet ikke noget problem, hvis du ved hvordan du skal foder din chinchilla, for at tilgodese dens behov. Det er vigtigt at benytte special fremstillet foderpiller til chinchillaer. Chinchillaer er vegetar og skal altid have adgang til chinchillapillerne. Desuden skal chinchillaen have adgang til frisk vand og hø. Udskift høet dagligt, da dårligt hø er meget giftigt for din chinchilla. Af samme årsag er det vigtigt din chinchillas hø er hængt op i buret, det må ikke ligge på bunden. Din chinchilla vil også sætte pris på tørrede rosiner, et lille stykke kiks, valset tørret majs eller en ært som godbid mm. Dette kan f.eks. gøres, hvis man ønsker at gøre sin chinchilla mere tam ved f.eks. håndtering.

Er du i tvivl og har brug for vejledning er du altid velkommen til at kontakt os!

;