Fjerkræfoder

Fjerkræfoder

Samlebetegnelsen fjerkræfoder dækker over et stort foderudvalg, der er passende til alle livsstadier for mange fjerkrætyper. Det er primært mærkerne Møllerens og Aveve, der tilsammen danner udvalget, som kan deles op i følgende underkategorier:

  • Startfoder til kyllinger
  • Voksefoder
  • Fuldfoder
  • Tilskudsfoder
  • Korn
  • Økologisk hønsefoder
  • Hønsetilskud
  • Vildtfoder, specielt til fasaner, agerhøns og vagtler

Startfoder til fjerkræ

Det første foder, du skal give dine kyllinger, er kyllingestarter. Startfoder er helt fingranuleret foder, der indeholder alle de nødvendige vitaminer og mineraler samt et særligt tilpasset indhold af fedt, kulhydrater og proteiner, for at give de optimale betingelser for fjersætning, muskelsætning samt sikre en god vækst for de små, nye høns.
Fjerkræstarterne findes i flere typer. Fra helt findelte krummeblandinger til de allermindste kyllinger, fine granulater der passer til de fleste kyllinger samt en mix med både kyllingepiller og knækket korn, der egner sig til de større kyllingeracer som en kombineret start-voksefoder eller en overgangskost. De fleste varianter kan desuden anvendes til ællinger, gæslinger og kalkununger.
Kyllingerne skal have startfoder fra de er nyfødte til de er op til 10 uger gamle. Men ved flere af varianterne, anbefales det at skifte til voksefoder tidligere. Under varebeskrivelsen på den pågældende vare, kan du se, hvor længe du skal give dine kyllinger startfoderet.

Voksefoder til fjerkræ

Når kyllingerne er mellem 4-10 uger gamle, skal du skifte til voksefoder. Pillestørrelsen er ændret til et lidt grovere granulat. Voksefoder gives ind til kyllingerne er ca. 18-20 uger gamle, eller til de lægger det første æg. Når dette er sket, er de ”voksne” i den forstand at de skal have foder til æglæggende høns.

Fuldfoder til fjerkræ

Når hønsene er et sted mellem 4-6 måneder gamle, er de kønsmodne og hønerne begynder at lægge æg, mens hanerne begynder at gale. Herefter skal de have æglægningsfoder. Mange vælger at give deres høns et fuldfoder, hvor alle de nødvendige ting er presset sammen i en pille, som nemt kan hældes op i en foderautomat, og sammen med vand, skaller og gerne lidt grønt dækker hønsenes behov for føde. Hos Miljøfoder finder du både fuldfoder, der udelukkende består af hønsepiller, og en mix-blanding, som består af både piller og korn. Det meste hønsefoder kan også anvendes som gåsefoder, andefoder og kalkunfoder.

Tilskudsfoder til dine fjerkræ

Har du adgang til billigt korn, eller kan du bare godt lide tanken om bland-selv-hønsefoder, kan du med fordel fodre med tilskudsfoder, der netop skal blandes op med korn. Det såkaldte kraftfoder blandes ofte med ”hønsekorn”, som består af flere korntyper, der er passende til de fleste høns, men kan også blandes med andet korn. Blandingsforholdet mellem kraftfoder og korn er typisk 1:1, men dette kan variere, og anbefalingen står beskrevet på varen.
Et andet fodertilskud alle høns har brug for, er muslingeskaller, eller hønseskaller. Skallerne fungerer både som et kalktilskud til hønsene, der er med til at sikre at de lægger gode æg med stærke skaller, og ikke lægger vindæg – æg uden skal. Skallerne er desuden rigtig gode for hønsenes kråse, og de bør derfor af flere årsager altid have adgang til kalkskaller i hønsegården.

Korn

Her på siden finder du forskellige hønseblandinger, der er oplagte til opblanding med kraftfoder eller som et tilskud der kan strøs ud i hønsegården, så hønsene har noget at pikke i. Kornblandingerne består af byg, hvede og majs, og luksus-blandingerne kan være spædet op med fx sort havre, solsikkefrø, og ærter, som de fleste høns elsker. Du kan desuden købe hele sække med enkelte kornsorter, hvis dette passer bedre til dit behov.
Økologisk hønsefoder
Går du op i økologi, og ønsker at dine havehøns skal lægge friske økologiske æg til dig hver morgen, kan du også købe økologisk hønsefoder her hos Miljøfoder. Vi lagerfører en økologisk fuldfoder til æglæggende høns – et pillefoder indeholdende alt hvad dine høns skal bruge, for at lægge lækre øko æg til dig.

Hønsetilskud

Dækker over en række tilskudsprodukter, som kan være anvendelige, hvis du får problemer hos dine høns. Der findes både almindelige vitamin- og mineraltilskud til daglig brug, samt forskellige naturprodukter.

Vildtfoder

Har du fasaner, agerhøns eller vagtler, har du brug for noget særligt foder til vildt. I vores sortiment finder du vildt-varianterne fra Møllerens; en vildtstarter, vildtvoksefoder og en æglægningsfuldfoder til voksne vildfugle.

;