Foderbræt
Viser 1–18 af 45 resultater
Valg af foderbræt eller fuglehus
Hos Miljøfoder har vi et bredt udvalg af foderbræt, fuglehuse og foderautomater, til de fleste vildfugle og deres forskellige behov. Hvis du er usikker på hvilken slags der passer dig bedst, eller hvordan du holder det attraktivt for “dine” fugle, så kan du finde inspiration og gode råd herunder.Der er rigtig mange forskellige modeller på markedet, og det kan være svært at vælge, for designet betyder også noget for hvilke fugle du får.
Der er desværre ikke noget, som bare hedder ”det bedste” fuglehus eller foderbræt. Det afhænger af hvordan du gerne vil fodre og hvilke fugle du har eller gerne vil have.
Det mest traditionelle er foderbræt på fod. De fås i mange modeller og varianter. Når den er på en fod, så kan du placere den i din have så du kan se fuglene, og du er ikke afhængig af at der er noget den kan hænge i. Hvis du gerne vil have små fugle som rødkælke, mejser eller spurve, så behøver fuglehuset ikke være sønderligt højt, da de både er gode til at manøvrere og er små nok til at komme ind de fleste steder. Hvis du gerne vil have nogle lidt større gæster som skovduer, solsorte eller skader så er det vigtigt, at der er god højde på, så de kan komme ind i huset. Ofte vil de større fugle foretrække et foderbræt uden tag over, da de lettere kan komme til og fra.
Hvis du har træer i din have, så kan du have glæde af foderbræt til ophæng. Flere små fuglearter kan godt lide at være lidt i skjul, når de skal spise, derfor vil de gerne have et træ at gemme sig lidt i.
Hvis du ikke har store træer, men i stedet en hæk eller buske, hvor et stort hus vil virke overvældende, så kan du i stedet bruge små foderstationer til ophæng. De er ofte i plastik eller metal, så de ikke vejer særlig meget, og så har de tit flere åbninger så der er plads til flere fugle på en gang. De fleste af dem er lavet så de er lette at fylde op, lette at rengøre og så findes der et design til enhver smag. Der findes foderstationer som kan klare både nødder, små og store frø, eller du kan have flere forskellige med hver sin frøsort i.
Hvis du gerne vil have fuglene helt tæt på, så kan du købe en foderstation til ophæng på vinduesruden. Disse sidder ofte fast med sugekopper på vinduesruden så de er lette at montere. Du kan altid se om der er fugle på besøg, og fordi de ofte er lavet af gennemsigtig plastik, så kan du følge med i hvor meget de spiser, så du ved hvornår der skal fyldes op igen uden at skulle gå udenfor.
Fuglefoder
Forskellige typer fuglefoder tiltrækker forskellige fuglearter, da fuglene ikke nødvendigvis vil spise det samme.
Nogle fugle, som mejser, kan foretrækker de større frø som solsikker, da de tager et frø og flyver væk for at spise det. Derfor skal det være flyveturen værd det mad de henter.
Spurve bliver ved maden og spiser, derfor tager de gerne de små frø som for eksempel hampefrø.
Fedtholdig mad generelt meget attraktivt om vinteren for mange af fuglene, særligt rødhalsen har brug for fedt for at komme igennem vinteren, når insekterne de ellers lever af, ikke er så mange.
Nødder, både hele og knuste, mejsebolde eller fedtstænger kan gøre fuglene i haven glade.
Gamle og trætte æbler, som du ikke nåede at spise i løbet af sommeren kan du også bruge som fuglefoder. Solsorte og vindrosler elsker de lidt brune og melede æbler. Du kan sætte dem på grene i træerne, eller plateauer rundt om i haven, så de selv kan tage af dem.
Opsætning af spisesteder
Opsætning af spisesteder til vildfuglene
Hvis du vil fodre fugle i haven, så er det en god idé at have flere spisesteder. Både fordi fuglene ikke altid vil have det samme mad, men også fordi de ikke altid kan enes om pladsen.
Mejserne kan let enes, da de flyver i skjul med deres mad, for at spise, men andre fugle som solsorte og spurve kan godt finde på at bekrige hinanden for at få førsteret til maden.
Det er derfor bedst at have flere fodresteder, så der er plads til alle fuglene. Så kan du også putte forskelligt foder ved hvert sted, så fuglene fordeler sig selv.
Generelt vil fuglene gerne have et godt udsyn fra fodrepladsen, men samtidig ikke være til frit skue for rovfugle og katte. Det må også gerne være i nærheden af buske og træer, så fuglene hurtigt kan søge ly, hvis de føler behov for det.
Udover at få mad så vil fuglene også gerne have vand. Det er lige så vigtigt for dem med vand om vinteren som det er om sommeren.
Sikring af foderpladser
Når du fodrer fugle i haven, så er der forskellige risici for dem og for dig.
Fuglemad og småfugle kan tiltrække rotter og andre skadedyr. Er de først flyttet ind, er de svære at komme af med igen, derfor er forebyggelse bedst.Sørg for at foderet er opbevaret i lukkede beholdere – gerne inde i huset, hvor skadedyrene har svært ved at komme ind.
Gør det svært for dem at nå foderet på foderbrættet. Rotter er mestrer i at klatre, men de har svært ved at klatre på wirer og glatte pæle. Det er derfor en god ide at bruge wire eller metal tråd til at hænge foderbrættet op med.
Hvid du vil bruge foderhus på fod, så gå efter et, som har en stor bundflade, så rotten har svært ved at nå ind i huset fra stolpen.
Fugle kan tiltrække strejfende katte. For dem kan det være et let måltid, at hapse en fugl, som sidder og spiser. Katte søger hurtigt videre, hvis deres jagt i din have er forgæves. For at gøre det svært for katte, så skal du fodre fuglene højt oppe, hvor kattene ikke kan hoppe op. Udover at kunne hoppe, så er katte gode til at klatre i træer, så placer foderstederne ude på de tyndere grene, hvor katten ikke kan kravle ud.
Fodersteder er et mekka for vira og bakterier. Der samler sig mange fugle som kan have forskellige sygdomme, så for at give alle fuglene de bedst mulige forhold, så skal foderstederne vaskes med jævne mellemrum.