Kattefoder

Vådfoder eller tørfoder - hvad skal jeg vælge? 

Det er ikke altid let at skulle vælge foder til sin kat, der er mange mærker, varianter og så er der vådfoder og tørfoder. 

Der er stor forskel på smag (og konsistens) fra vådfoder til tørfoder, og ikke alle katte kan lide den samme smag. Her handler det om at du skal kende din kat, eller måske bare i gang med at prøve af. Nogle katte kan være meget kræsne, mens andre spiser hvad end du serverer for den.  

 

Men hvilken ernæringsform er så den sundeste for katten og minder mest om den naturlige ernæring? 

Katte i det fri lever primært af små gnavere, fugle og hvad de ellers lige kan fange, og disse dyr består af op til 80% vand, hvilket faktisk som regel er nok til at dække kattens væskebehov. Derfor sker det sjældent at vildkatte opsøger et vandhul. 
Desværre er det et gen som vores tamme huskatte har bevaret, og de har en tendens til at drikke alt for lidt vand af deres vandskål.

Især hvis den spiser tørfoder, er det vigtigt at den får rigeligt med væske, for at kompensere for det lave indhold i foderet. 

Får din kat vådfoder, så ligner det meget den naturlige måde for katten at æde på. Vådfoder indeholder ofte op til 80% væske og din kat vil på den måde være dækket godt ind. 

Tørfoderet hjælper til at rense din kats tænder, fordi pillerne knækker mellem kattens tænder, og på den måde kan skrabe urenheder væk fra tænderne, ligesom knoglerne fra fx mus gør det hos vildkatten. 

 

Hvad med holdbarheden på kattefoder?

Holdbarheden for tørfoder er væsentligt længere end for vådfoderet. Når du har åbnet en pose/dåse/bakke med vådfoder kan den ofte kun holde et par timer i madskålen, mens tørfoder kan holde i flere dage. 

Der er altså ikke noget entydigt svar på, hvad der er det bedste for netop din kat. Og måske en kombination af vådfoder og tørfoder er det bedste i dit tilfælde?  
Vi håber du her er blevet klogere og føler dig klar til at beslutte hvilket foder din kat skal have. 

 

Foder til din killing 

Der findes mange mærker og varianter af foder til katte og killinger, og det kan være svært for dig at finde ud af, hvilket foder du skal vælge. 

Er du opdrætter som står med et kuld killinger, så er det vigtigt at du kender til den vækst og udvikling de går igennem i løbet af de første måneder. 

 

En uge gammel killing: 

Killingerne har nu fordoblet deres vægt siden fødslen, og de tager ca. 10 gram på om dagen. 
Deres øjne vil først åbne når de er 5-12 dage gamle og de vil altid være blå. 

 

3 uger gamle killinger: 

Dine killinger begynder nu at bevæge sig rundt på skælvende ben. Øjnene er nu åbne og når de er 3-4 uger gamle kan du begynde at tilbyde dem killingefoder blødt op i vand. 

 

6 uger gamle killinger: 

Nu er benene mere stabile og bevægelserne er mere kontrollerede. Killingerne spiser nu killingefoder ganske godt. Det er også nu dine små jægere vil begynde at træne deres jagtfærdigheder gennem leg med sine søskende. 

 

12 uger gamle killinger: 

Dine killinger er nu gamle nok til at flytte hjemmefra. De dier ikke ved mor længere og de har helt styr på det med bevægelserne. Nu er de klar til at finde nye hjem de skal udforske og her vil de lære at blive store voksne katte. 

Det er vigtigt at både killingerne og mor-mis får et godt foder, som sikrer god og sund vækst. Mor-mis har brug for det for at hun kan producere nok mælk til de sultne jægere. 
Hvis du står med moderløse killinger eller hvis mor-mis ikke kan producere mælk nok til kuldet, så må du træde til med mælkeerstatning. (Du finder vejledning og forklaring under produktet længere oppe).

Når du skal vælge foder til de små killinger, skal du kigge på hvilken race du har med at gøre. Har du en stor racekat som fx Maine Coon så bør du vælge et killingefoder der er særligt velegnet til store katteracer. 

Din killing skal have killingefoder til den er 12 måneder (uanset race) og så kan du gradvist gå over på et relevant voksenfoder. 

 

Foderskifte til katte - hvordan?

Der kan være mange grunde til at du skal skifte foder til din kat.

  • Vil den slet ikke spise det du har tilbudt den?
  • Er den blevet steriliseret?
  • Er den gået fra killing til voksen?
  • Har den været igennem et sygdoms-forløb?
  • Er den blevet overvægtig?

 

Eller noget helt andet. 

Når du skal skifte over til et andet foder er det vigtigt at du gør det så skånsomt som muligt. 
I starten anbefaler vi, at du blander 80% af det vante foder med 20% af det nye foder. Lad det være sådan en dag eller to og bland så gradvist mere og mere af det nye foder i. På den måde bliver det et skånsomt skifte for kattens mave, og den bør ikke opleve udfordringer med det. 

Skulle du stå i den uheldige situation at du ikke kan lave et glidende foderskift, så vil du kunne opleve at din kat får det dårligt.
Skulle det ske er det vigtigt at du holder øje med den og sørger for at den får rigeligt med væske.
Bliver din kat dårlig, skal du søge dyrlæge. 

 

Hvad er Taurin?

Du har helt sikkert hørt det før - Du skal være sikker på at der er Taurin i foderet! Men hvad er Taurin egentligt?

Kort sagt er Taurin en aminosyre, som er en vigtig proteinrig byggesten i kroppen.

 

Men hvorfor er lige Taurin så vigtig for netop din kat?

For katte er Taurin en essentiel aminosyre, det betyder at det er en aminosyre, som katten skal have gennem føden da den ikke selv producerer det. 
Faktisk er der 11 essentielle aminosyrer hos katte, hvor Taurin er en af dem, og det er vigtigt at du fodrer din kat rigtigt for at den ikke skal udvikle mangelsymptomer. De øvrige 10 essentielle aminosyrer er let tilgængelige og er stort set altid at finde i foderet. 

Proteiner er altså ikke bare proteiner, derfor skal du kigge på, hvor proteinerne kommer fra og hvilke proteiner der er tale om - Især Taurin skal du holde øje med. 

Det er forskelligt hvor meget Taurin katte har behov for, men du skal ikke være bange for at din kat får for meget, da overskuddet ikke bliver lagret i kroppen men blot bliver udskilt. 

 

BARF til din kat

BARF står for Biologically Appropriate Raw Food og er en fodermetode som ligner kattens naturlige ernæring meget. 

I år 1958 blev det første industrielle foder til tamkatte lanceret, og de følgende år fulgte flere varianter trop. 
Selvom det nu er mange år siden, så har vores tamme katte endnu ikke tilpasset sig denne føde, og det er faktisk umuligt at finde et' foder som er perfekt til din kat. Kattens organer, og særligt fordøjelsen har altså ikke helt vænnet sig til den industrielle føde. Din kat er jæger både med alle de instinkter det indebærer men også i organerne. 

Dit kat er altså designet til at æde og fordøje råt kød. I kattens mave findes der mange bakterier som er meget aggressive hvilket gør at katten ikke er modtagelig overfor madforgiftning som vi mennesker er det. 

MEN BARF er ikke bare BARF, det rå kød skal sammensættes rigtigt. 
Lad os sammenligne med en mus: Din kat har fanget en mus som den har tænkt sig at spise, men hvilken del af musen spiser den? Musklerne? Knoglerne? Det rigtige svar er at den spiser det hele, både muskler, pels, knogler og de næringsrige organer som fx hjerte, lever m.v. 

Når du som katteejer skal i gang med at fodre din kat med BARF, er det vigtigt at du sætter dig ind i hvad det er for en kat du har og hvilke specifikke behov den har. Online findes der forskellige "BARF-beregnere" som kan hjælpe dig med at sammensætte den helt rigtige kost til netop din kat. 

Det er altså vigtigt at du ikke "bare" giver din kat råt kød, den skal have en sammensætning af kød, brusk, knogler, organer osv. som er særligt tilpasset til den, for at du kan være sikker på at den er dækket rigtigt ind på vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Det kan være nødvendigt at give et vitamin- og mineraltilskud ved siden af. 

 

Fordele og ulemper: 

Det er ikke let for alle, at fodre sin kat med BARF. Det kræver at du sætter dig godt ind i tingene og får sammensat en korrekt opskrift til netop din kat. Så kræver det at du skal købe det forskellige kød hjem, sammensætte det, dele det op i portioner og opbevarer det i fryseren, men også at du husker at tage portionerne op af fryseren i god tid, din kat må nemlig ikke få frossen føde - det skal gerne være stuetemperatur. 

Det kræver altså en del af dig som katteejer at skulle fodre med BARF, men hvis du er indstillet på det og gør det rigtigt, så er det en rigtigt sund og god måde for din kat at leve på. 

 

Vores udvalg af kattefoder

Her hos Miljøfoder har vi et bredt udvalg af foder fra forskellige mærker. Vi har sammensat vores sortiment så vi kan stå inde for hvert produkt og vi ved, at der er et produkt, eller flere, som matcher netop din kats behov. 

Hos os finder du både vådfoder, tørfoder og BARF foder til din kat og det gør du fordi vi ved at ikke to katte er ens. Der er forskellige behov blandt katte, og det er vigtigt at du kan finde netop det som passer til din kat. 

;