Foder og tilskud til vildfugle
Viser 1–18 af 25 resultater
Havens forskellige fugle
Du kan nyde et væld af forskellige fugle ude i din have, blot ved at vide, hvilken slags fuglefoder du skal have til at stå. Det er nemlig sådan at vildfugle ikke bare spiser det samme alle sammen – i hvert fald ikke, hvis de selv kan få lov at vælge.
Rigtig mange danskere nyder at se på fuglene i haven, og derfor kan det måske virke lidt som en kamp mod naboerne at få områdets fugle til at vælge netop dit foderbræt. Med korrekt fodring, så kan du hurtigt gøre dig selv til fuglenes foretrukne fodervært.
Nogle af de mest gængse vildfugle du kan se i haven er spurv, mejse, solsort, skade og rødhals – som også er kendt under navnet rødkælk.
Foder til gråspurven
Gråspurven er en af de mest talrige ynglefugle i Danmark, og fordi den ikke er særligt genert, så er den let at vænne til fodring i en have, også selvom husets beboere opholder sig i haven. Fuglen har været kendt af Skandinaverne i rigtig mange år, og faktisk blev der i 1800-tallet eksporteret et stort antal af gråspurve til Amerika og Australien for at skandinaviske indvandrere, som var en stor gruppe på det tidspunkt, kunne føle sig mere hjemme, takket være den velkendte fuglekvidder.
Foder til Blåmejsen
Blåmejsen er en lille mejse med blå kalot, vinger og hale og med gul underside. Den er meget glad for at bruge dine opsatte redekasser, og får op mod 16 æg på en gang. Disse fugleunger fodrer forældrene med især små insekter, som er på vej frem i foråret, hvor æggene også begynder at udklækkes. Så hvis du vil være god ved blåmejsen og ungerne, så er det med at have insektvenlige planter i haven, grave orme frem, når du planter om, eller købe insekter til at lægge ud på foderbrættet.
Foder til Solsorten
Solsorten er Danmarks mest talrige ynglefugl. Hannerne er helt sorte og med gult næb, mens hunnerne er mørkebrune med brunligt næb. Solsortens fine sang består af bløde fløjtetoner, som er meget melodisk.
Ydermere er fuglene i stand til at efterligne andre lyde, særligt menneskeskabte lyde, og hinandens sang mønster. På den måde kan nabo fugle synge med på hinandens lyde, og sang motiver kan gå i arv gennem mange generationer.
Om vinteren er de solsorte du vil kunne se og høre i din have stort set kun hanner, da de bliver herhjemme. Det formodes at de bliver for at holde på deres territorium fri for rivaler. Hunnerne derimod, de er ikke særlig territorielle, og de flyver derfor gerne lidt sydpå om vinteren, så de kan fokusere på at blive runde og klar til ynglesæsonen, fordi de ikke skal bruge så meget energi på at holde varmen, når de bor sydpå.
Solsorte kan få op til 3 kuld unger pr. sæson, og for at alle ungerne kan blive store og fede, er det derfor en god ide at fodre med fedende fuglemad i hele yngleperioden. Solsortene laver ofte deres reder i buske og hække, og de bliver derfor hurtigt vant til at have mennesker omkring sig, så du skal ikke være bange for at forstyrre dem, så længe du ikke kigger for meget ind til dem.
Hvis du vil gøre forholdene endnu bedre for fuglene i din have, så kan du opsætte et fuglehus til dem. Du kan finde vores fuglehus her.
Fodring af vilde fugle
Fælles for alle havens vildfugle er, at de rigtig gerne vil have både mad og vand hele året.
Du kan faktisk træne de vilde fugle til at bade og drikke på bestemte tidspunkter, hvis du konsekvent sætter frisk vand frem til dem hver dag på samme tidspunkt.
Lidt det samme gælder for fodring af fuglene. Selvom de ikke har noget ur, så kan de klokken, og hvis du plejer at fodre dem kl. 7, før du tager på arbejde, så vil de sikkert vække dig deromkring med deres ihærdige kvidr, når du har ferie, fordi de forventer at blive fodret. Derfor bør du også vælge et godt tidspunkt at fodre dem på, som du kan holde hver dag.
Nogle fodrer kun fuglene om vinteren, men faktisk har de lige meget brug for mad hele året. Fugle i naturen lever af frø, frugt, bær og insekter, men når der ikke er meget af den slags i den fri natur, så søger de til byerne. I yngleperioden er der endnu flere munde at mætte, så selvom vejret er varmere end om vinteren, så skal de voksne fugle bruge meget energi på at finde føde til deres mange unger.
Derfor, hvis du vil hjælpe bestanden, så bør du fodre hele året. Fuglene spiser også noget forskelligt, fordi de har forskellige behov. Solsorte elsker for eksempel at spise æbler. Så hvis du vil gøre dine solsorte glade, så hæng æbler op i træerne, som de kan spise af.
Spurvene elsker bær, så hvis du har bede med bær, så kan du kaste alle de dårlige stykker ud på plænen, så de kan spise dem.
Nogle fuglearter er territoriale og vil ikke dele deres foderplads med andre, derfor er det en god ide, at fodre fuglene flere steder, så der er plads til dem alle. På den måde kan du også nyde dem, uanset hvilket vindue du kigger igennem.
Jordnødder som fuglefoder
Fælles for mange af fugle arterne du kan få besøg af i din have, er at de er vilde med nødder. Derfor er der i flere fugleblandinger jordnødder i – gerne halverede, så de kan have dem i næbbet. Nødder er fulde af fedende olier, som hjælper fuglene med at holde sig godt i stand, og derudover er de også store stykker, så fuglene skal ikke spise så mange før de er mætte. Nogle fugle vil hente en mundfuld mad på foderbrættet, og tage det med i skjul, for at spise det, så store stykker mad betyder at de skal flyve færre gange frem og tilbage.
Nødder og kerner er en god proteinkilde for fuglene, og særligt de følsomme unger. I naturen ville dele af deres proteinindtag komme fra insekter, men da disse får dårligere forhold for at leve, så vil de fugle som spiser dem også få svære og svære ved at blive dækket ind fra naturens hånd.
En tommelfingerregel siger, at jo federe foder du bruger, jo flere fugle vil du tiltrække.
Hampefrø som fuglefoder
Hampefrø er meget populære i vildtfugleblandinger. Det er meget små frø, som flere småfugle er vilde med.
Fordi hampefrø er så små, så er det mest fugle som spiser på stedet, der vil værdsætte at have disse på menuen. Det gælder blandt andet spurve, blåmejser og bogfinker, som ikke flyver i skjul med deres fangst, men spiser hvor maden er blevet serveret.
Fugle som flyver væk og spiser vil måske komme efter et par stykker, men vil ellers enten gå til din nabo eller vente til du fylder op igen, fordi de ikke synes det er flyveturen værd, at få sådan en lille bid.
Hvis du gerne vil tage billeder af fuglene, som spiser, så kan det være en god ide, at tiltrække fugle, som spiser på stedet, da de bliver siddende længe nok til at du kan finde kameraet frem og få det indstillet korrekt til det helt rigtige billede.
Hvis du vil vide mere om, hvad de forskellige modeller af foderbræt og foderautomater kan, så kan du læse om dem her. Du kan blandt andet læse om hvilke fugle, der foretrækker de forskellige modeller af foder huse, og hvordan du bedst muligt sikrer foder stederne fra rotter og andre skadedyr.