Føl- og avlsfoder
Viser alle 18 resultater
Korrekt fodring af føl er altafgørende
Det er super vigtigt at bruge det korrekte foder til dit føl, for at sikre den bedste start på livet, for den lille ny.
Foderet er afgørende for dens sundhed, vækst og udvikling. De første måneder af et føls liv er afgørende for at opbygge et stærkt immunsystem, udvikle sunde knogler og muskler samt fremme optimal fordøjelse. Føl fødes med en steril tarm og uden beskyttelse overfor infektioner. Det gør det nyfødte føl meget sart. Føl fødes som regel med et energidepot til de første 4-6 timer. Men herefter er det livsvigtigt at få tilført næring og energi.
I de første døgn efter fødslen skal føl have adgang til mælk fra deres mor. Hvis der er problemer med at få adgang til eller optage råmælk, kan det være nødvendigt at give en erstatningsmælk specielt formuleret til føl.
Støt op om tarmsystemet
Det er rigtig vigtigt at have dit føls tarmflora for øje. I det tidlige stadie af dit føls liv er dens tarmkanal ikke fuldt udviklet og stortarmsfloraen er ikke etableret endnu. Stortarmsfloraen dannes blandt andet ved at føllet æder lidt af hoppens afføring og den vej igennem får optaget de rigtige mikroorganismer. Adgang til hø, græs, wrap eller anden foder med høj biodiversitet hjælper også dette på vej.
Da føllet æder lidt af hoppens afføring, er det vigtigt at hoppens tarmsystem fungerer optimalt. For at booste hoppens tarmsystem kan du gennem de sidste uger af drægtigheden have særligt fokus på gode letfordøjelige fibre og eventuelt supplere med et gærprodukt. Jo bedre hoppens tarmsystem fungerer, des større chancer er der for at føllet får etableret et godt fordøjelsessystem med gode bakterier og mikroorganismer.
Se vores store sortiment af tilskud til fordøjelsen og støt op om dit føls tarmsystem fra starten.
Det første foder
Hoppens mælk er tilstrækkelig til at dække føllets behov for energi, proteiner, vitaminer og mineraler de første 8 uger. Derefter falder mælkens indhold af næringsstoffer, hvorfor det er vigtigt at begynde at supplere føllet med andet foder. Går føllene på græs med deres mor, indeholder græsset typisk rigeligt med energi, så føllene ser pæne ud og vokser som de skal. Men senere på sommeren, hvor græssets indhold af proteiner, vitaminer og mineraler ikke er højt nok til at dække føllets behov, er det vigtigt at tildele foder, så føllet for nok af de vigtige byggesten som proteiner, kalk, fosfor, kobber og zink til at vokse og danne et stærkt skelet, muskler og led.
Derfor er det vigtigt at begynde med et koncentreret fodertilskud til føl allerede fra 8 ugers alderen. Væn føllet til foderet stille og roligt og tilbyd flere små måltider om dagen.
Læs flere tips og tricks om fodring af føl og plage her.
Tilskud til avlsheste
Beta-caroten spiller en afgørende rolle i ernæringen for avlshopper og hingste, idet det understøtter reproduktiv sundhed og vitalitet. Hos Miljøfoder tilbyder vi premium tilskud, rig på beta-caroten, for at sikre, at dine avlsheste opnår den bedste forudsætning for vellykket reproduktion og opretholdelse af god sundhed. Dette næringsstof er essentielt for at forbedre frugtbarheden og sikre en sund drægtighedsperiode for hopper, mens det for hingste bidrager til øget sædkvalitet. Vores nøje sammensatte produkter understøtter dine hestes behov fra indeni og ud, så du kan se frem til en sund avlssæson.
Fodring af goldhopper
En goldhoppe er en hoppe der skal ifoles enten første gang, eller efter en pause hvor den ikke har haft føl. Hopper der skal ifoles har i princippet ikke særlige behov i forhold til normal. Er hoppens foderstand under middel eller taber den sig, så skal man gerne øge foderindtaget i god tid inden hun skal sættes i fol. Er hoppen derimod for tyk, er det bedst at slankekuren venter til de første kritiske uger efter ifolingen er overstået.
Sidst på vinteren kan der opstå mangler på E-vitamin og beta-karoten, på grund af fald af næringsstoffer i grovfoderet. E-vitamin og beta-karoten er vigtige for normal funktion af æggestokke og livmoder.
Fodring af drægtige hopper
I de første 8 måneder af drægtigheden udvikler føllet sig fra en enkelt celle til et foster på ca. 20 kilo (hos en varmblodshest). Hele denne lange periode, hvor føllet udvikles med hove, pels, man og hale, er ikke særlig energikrævende for hoppen, og hun har derfor ikke brug for at blive fodret anderledes end hun plejer.
De sidste 3 måneder af drægtigheden er mere energikrævende. I denne periode vokser føllet for alvor. Og behovet for de vigtige næringsstoffer stiger markant. Det er derfor vigtigt at supplere din hoppe med et godt krybbefoder der er tilpasset det øgede behov hos den drægtige hoppe. Mangel på de rigtige næringsstoffer kan give udviklings- og vækstforstyrrelser hos det nyfødte føl.
Når føllet vokser, bliver der mindre og mindre plads i din hoppes mave, og hun kan derfor miste appetitten eller have svært ved at spise måltider på samme størrelse som før. Tilbyd derfor hoppen et koncentreret energifyldt krybbefoder, og tilbyd det i mange små måltider. Det gør det nemmere for hende at æde alt foderet, og få de næringsstoffer der er brug for til hende og føllet.
Boost kvaliteten af din hoppes råmælk
Støtte til hoppens stortarm er især vigtig i den sidste måned inden folingen. Her begynder hoppen at producere råmælk, som indeholder store mængder antistoffer der hjælper med at beskytte føllet mod infektioner i den første levetid. For et opretholde et godt niveau af antistoffer og næringsstoffer i hoppens råmælk, er det vigtigt at hun får:
- Grovfoder af god kvalitet
- Suppler gerne med et kunsttørret produkt med forskellige græsser og urter.
- Protein af høj kvalitet
- Vitaminer og mineraler i tilstrækkelige mængder
- Boost gerne tarmsystemet med et tilskud der kan øge antistofferne i råmælken
Fodring af diegivende hopper
Når din hoppe har folet, stiger hendes energibehov for alvor. Hun skal producere mælk og mængden kommer hurtigt op på 15 liter om dagen. En god mælkeproduktion hos hoppen er vigtigt for normal udvikling og tilvækst hos føllet. Ofte skal avlshopper blive klar til en ny drægtighed i samme periode. Det er derfor vigtigt at hun ikke taber sig, da hun så vil få sværere ved at komme i fol igen.
Det er vigtigt at forsøge at holde en normal foderstand på sin hoppe gennem sidste del af drægtigheden. Har hoppen tabt sig meget i sidste del af drægtigheden, eller er hun blevet meget fed, kan det have negativ indflydelse på mælkeproduktionen. Har hoppen svært ved at producere mælk nok fordi hun er for tynd, kan man forsøge at tildele mere foder, så hun kan tage på og blive normalvægtig.
Fodring af avlshingste
Energi- og protein-behovet for hingste i bedækningssæsonen er højere end uden for sæsonen, hvor de normalt kun rides. Korrekt fodring af din hingst er vigtigt for at sikre dens sundhed, velvære og optimale præstationer. Hingste har specifikke ernæringsbehov, der skal imødekommes for at opretholde deres muskelmasse, energiniveau og reproduktive funktioner. Her er nogle vigtige punkter at overveje, når det kommer til foder til din hingst:
- Hingste har brug for en afbalanceret tilførsel af vigtige næringsstoffer som calcium, fosfor, zink, kobber og vitamin E.
- Aktive avlshingste anbefales generelt et ekstra tilskud af Vitamin E og Beta-karoten. Grunden er at disse næringsstoffer har en god indflydelse på sædkvaliteten.
- Hingste har brug for tilstrækkelige mængder af protein af høj kvalitet for at opretholde og opbygge muskelmasse.
- Hingste har behov for forskellige vitaminer, herunder vitamin A, D, E og B-vitaminer. Disse vitaminer spiller en rolle i metabolisme, immunfunktion, reproduktion og generel sundhed.
Læs flere tips og tricks om fodring af hopper og avlshingste her.
Vælg Miljøfoder for at give dine heste det bedste startpunkt for en god avlssæson. Vi støtter dig gennem processen og tilpasser din foderplan ud fra individuelle behov.