Fodring af din avlshest
Optimal fodring af dine avlsdyr er vigtigt for succesraten og væksten hos dine føl. Følg med her og få tips til optimal fodring af din avlshest.
Fodring af avlsheste
Avlsheste kan opdeles i flere kategorier og hver kategori af heste har forskellige behov der skal opfyldes, for at de kan fungere optimalt og præstere som vi ønsker det.
Goldhopper
Drægtige og diegivende hopper
Føl og plage
Avlshingste
Når du sammensætter foderplanen til din hest, så er det væsentligt at have de krav du stiller til hesten for øje. Den rigtige sammensætning af næringsstoffer giver hesten de bedste betingelser for at præstere som ønsket. Optimal fodring af din avlshoppe kan hjælpe på evnen til at blive drægtig, holde på føllet og klare folingen uden problemer. Føllene dier hos hoppen og påvirkes delvist af hoppens foder. Senere i livet fodres den for sig selv og dette foder kan have stor indflydelse på væksten hos dit føl. Avlshingste har også gavn af en særligt sammensat foderplan for at opretholde sædkvalitet og -mængde samt energiniveau til bedækningssæsonen.
Goldhopper
En goldhoppe er en hoppe der skal ifoles enten første gang, eller efter en pause hvor den ikke har haft føl. Hopper der skal ifoles har i princippet ikke særlige behov i forhold til normal. Korrekt fodring af goldhopper er dog afgørende for at sikre deres sundhed og forberede dem optimalt til drægtighed. Korrekt ernæring spiller en nøglerolle i at fremme frugtbarhed og understøtte en sund drægtighedsperiode. Er hoppens foderstand under middel eller taber den sig, så skal man gerne øge foderindtaget i god tid inden hun skal sættes i fol. Er hoppen derimod for tyk, er det bedst at slankekuren venter til de første kritiske uger efter ifolingen er overstået.
Først og fremmest skal goldhopper have adgang til rigelig, kvalitetsrig grovfoder, såsom hø/wrap eller græs. Dette sikrer en sund fordøjelse og er fundamentet for en ernæringsmæssig sund diæt. Kvaliteten af grovfoderet skal være høj, idet dårlig kvalitet kan føre til ernæringsmæssige mangler og sundhedsmæssige problemer. Det er vigtigt at justere mængden af grovfoder baseret på hoppenes vægt og kondition for at undgå over- eller undervægt, hvilket kan påvirke deres frugtbarhed negativt.
Sidst på vinteren kan der opstå mangler på E-vitamin og beta-karoten, på grund af fald af næringsstoffer i grovfoderet. Specifikke næringsstoffer såsom vitamin E, selen og omega-3 fedtsyrer er kendt for at forbedre frugtbarheden. E-vitamin og beta-karoten er f.eks. vigtige for normal funktion af æggestokke og livmoder. Det kan derfor være relevant at sørge for tilskud af disse næringsstoffer i din goldhoppes foderplan.
Regelmæssige sundhedstjek er ligeledes essentielle. Dette inkluderer tandpleje, ormekur og vaccinationer, som alle spiller en rolle i at opretholde en sund reproduktionssystem. En sund goldhoppe er mere tilbøjelig til at blive drægtig og føre et sundt føl til verden.
Hopper kommer i brunst og har ægløsninger med ca. 3 ugers mellemrum indtil den er drægtig.
Drægtige hopper
I de første 8 måneder af drægtigheden udvikler føllet sig fra en enkelt celle til et foster på ca. 20 kilo (hos en varmblodshest). Hele denne lange periode, hvor føllet udvikles med hove, pels, man og hale, er ikke særlig energikrævende for hoppen. Din hoppe har derfor ikke brug for at blive fodret anderledes end hun plejer. Det er vigtigt at din hoppe ikke bliver hverken for tyk eller for tynd og at hun får den rigtige mængde næringsstoffer. Så selvom din hoppe er drægtig, er det vigtigt ikke at overfodre, så hun bliver tyk. Det kan have konsekvenser både før og efter foling.
De sidste 3 måneder af drægtigheden er mere energikrævende. I denne periode vokser føllet for alvor. Et varmblodsføl vokser fra ca. 20 kg til 50-55 kg. I denne periode har din hoppe brug for ca. 25 % mere energi. Behovet for protein stiger med ca. 40 %, behovet for spormineraler med ca. 30 % og behovet for kalk og fosfor stiger med op til hele 60 %. Disse stigninger er alle sammen i forhold til vedligeholdsbehovet. Det er derfor vigtigt at supplere din hoppe med et godt krybbefoder der er tilpasset det øgede behov hos den drægtige hoppe. Mangel på de rigtige næringsstoffer kan give udviklings- og vækstforstyrrelser hos det nyfødte føl.
Foder til højdrægtige hopper skal være meget koncentreret, samtidig med at det har et højt energiindhold og højt indhold af proteiner, vitaminer og mineraler. Når føllet vokser, bliver der mindre og mindre plads i din hoppes mave, og hun kan derfor miste appetitten eller have svært ved at spise måltider på samme størrelse som før. Tilbyd derfor hoppen et koncentreret energifyldt krybbefoder, og tilbyd det i mange små måltider. Det gør det nemmere for din hoppe at æde alt foderet, så du er sikker på hun får de næringsstoffer der er brug for til hende og føllet.
Boost kvaliteten af din hoppes råmælk
Støtte til hoppens stortarm er især vigtig i den sidste måned inden folingen. Her begynder hoppen at producere råmælk, som indeholder store mængder antistoffer, der hjælper med at beskytte føllet mod infektioner i den første levetid. Råmælken indeholder også store mængder energi og har et højt indhold af næringsstoffer, som alle er livsnødvendige for føllet. For et opretholde et godt niveau af antistoffer og næringsstoffer i hoppens råmælk, er det vigtigt at hun får tildelt grovfoder af god kvalitet, og gerne med så høj biodiversitet som muligt. Suppler gerne med et kunsttørret produkt med mange forskellige græsser og urter. Derudover skal hun have nok protein af høj kvalitet samt vitaminer og mineraler i tilstrækkelige mængder. Har din hoppe tendens til udfordringer i tarmsystemet, kan du booste det yderligere med et tilskud tilpasset tarmsystemet. Det er med til at øge antistofferne i råmælken og giver bedre betingelser for føllet efterfølgende. Dette kan også være en god ide at gøre ved velfungerende hopper.
Diegivende hopper
Når din hoppe har folet, stiger hendes energibehov for alvor. Hun skal producere mælk og mængden kommer hurtigt op på 15 liter om dagen. Varmblodsføl har en gennemsnitlig tilvækst på 1,2 kg om dagen i de første 3 måneder. Din hoppes energibehov stiger med 75 % i forhold til vedligeholdsbehovet. Behovet for proteiner stiger med næsten 100 % og kalcium og fosfor endnu mere. En god mælkeproduktion hos hoppen er vigtigt for normal udvikling og tilvækst hos føllet. Ofte skal avlshopper blive klar til en ny drægtighed i samme periode. Det er derfor vigtigt at hun ikke taber sig, da hun så vil få sværere ved at komme i fol igen.
Undersøgelser har vist at mælkeproduktionen først og fremmest påvirkes af hoppens foderstand. Har hoppen tabt sig meget i sidste del af drægtigheden, eller er hun blevet meget fed, kan det have negativ indflydelse på mælkeproduktionen. Det er derfor vigtigt at forsøge at holde en normal foderstand på sin hoppe gennem sidste del af drægtigheden. Har hoppen svært ved at producere mælk nok fordi hun er for tynd, kan man forsøge at tildele mere foder, så hun kan tage på og blive normalvægtig.
Flytning af hoppe og føl i forbindelse med ifoling
Skal du have din avlshoppe ifolet igen, er det sikkert nødvendigt at flytte hende og føllet hen til hingsten. Dette sker typisk indenfor den første måned af føllets levetid. En flytning er en stor stressfaktor da hoppe og føl udsættes for nye miljøer, fremmede mennesker, nye heste og andre bakterier i kortere eller længere tid. Selve transporten kan også være en stressfaktor. Alt dette kan påvirke hoppens ædelyst. Hvis din hoppe mister appetitten taber hun sig meget hurtigt, da produktionen af mælk kræver store mængder energi. Hvis vægttabet er meget voldsomt, kan det påvirke mælkeproduktionen. Det kan også påvirke din hoppes brunst og ægløsning, så hun bliver sværere at få i fol igen.
Du kan sikre god mælkeproduktion, brunst og ægløsninger ved at sørge for en god foderstand hos din hoppe under hele drægtigheden. Medbring hoppens eget foder til hingstestalden, så hun får det hun kender og ikke samtidig skal ud i et foderskift. Sørg også for at hoppe og føl kommer på fold hver dag. Det kan virke afstressende på hoppen og er med til at sikre korrekt benstilling hos føllet. Bevægelse for føllet er med til at sikre god udvikling af led og knogler. Som en ekstra sidebonus bidrager frisk græs med energi, proteiner og beta-karoten der alt sammen er med til at fremme brunster og ægløsning.
Avlshingste
Dette indlæg giver hingsteejere, der tilbyder bedækning, indsigt i de bedste fodringsstrategier for deres avlshingste. Fodring af avlshingste er en essentiel del af deres management og spiller en afgørende rolle i at vedligeholde deres sundhed, kondition og reproduktive effektivitet. En velbalanceret diæt er nødvendig for at sikre, at hingsten har den nødvendige energi, vitalitet og ernæringsmæssige støtte, som kræves for at opretholde en succesfuld avlskarriere.
Energi- og protein-behovet for hingste i bedækningssæsonen er højere end uden for sæsonen, hvor de normalt kun rides. Korrekt fodring af din hingst er vigtig for at sikre dens sundhed, velvære og optimale præstationer. Hingste har specifikke ernæringsbehov, der skal imødekommes for at opretholde deres muskelmasse, energiniveau og reproduktive funktioner.
Her er nogle vigtige punkter at overveje, når det kommer til foder til din hingst:
- Kernen i enhver avlshingsts diæt skal være kvalitetsrig grovfoder såsom hø/wrap eller græs. Dette sikrer ikke kun en sund fordøjelse, men understøtter også en langsigtet sundhed og velvære. En avlshingst har dog også brug for et højere energiniveau end en ikke-avlshingst, især under avlssæsonen. Derfor er det vigtigt at supplere deres kost med højkvalitets krybbefoder, som giver den nødvendige ekstra energi
- Hingste har brug for passende mængder mineraler og vitaminer for at opretholde sundheden. Det er vigtigt at sikre en afbalanceret tilførsel af vigtige næringsstoffer som calcium, fosfor, zink, kobber og vitamin E.
- Aktive avlshingste anbefales generelt et ekstra tilskud af Vitamin E og Beta-karotin. Grunden er at disse næringsstoffer har en god indflydelse på sædkvaliteten.
- Proteiner: Hingste har brug for tilstrækkelige mængder af protein af høj kvalitet for at opretholde og opbygge muskelmasse. Høj kvalitet protein i foderet hjælper også med reproduktiv funktion og hov- og hårvækst. Hingste har brug for et passende indhold af essentielle aminosyrer, der findes i proteinkilder som sojabønner, lucerne og ærter.
- Vitaminer: Hingste har behov for forskellige vitaminer, herunder vitamin A, D, E og B-vitaminer. Disse vitaminer spiller en rolle i metabolisme, immunfunktion, reproduktion og generel sundhed.
En særlig overvejelse for avlshingste er deres kondition. Overvægtige hingste kan opleve en nedsat libido og reproduktiv effektivitet, mens undervægtige hingste kan mangle den nødvendige energi og vitalitet. En regelmæssig vurdering af hingstens kropskondition er derfor nødvendig for at justere fodringen efter behov.
I en undersøgelse med 10 hingste, som dagligt fik 150 ml hørfrø-olie, ville man se hvordan det påvirkede sædkvaliteten. Forskeren fandt ud af at hingstene, der fik hørfrø-olien, havde en forbedret sædkvalitet. Den positive effekt tilskrives bla. omega 3-fedtsyrer, da de har en positiv effekt på fleksibiliteten af sperm-membranen.