Tjekker du din hests pærer?
Vidste du at hestepærer sladrer? Og har du styr på hvad de fortæller dig om din hest?
Har du tjekket din hests pærer i dag?
Din hests gødning kan fortælle rigtig meget om dens generelle sundhed og hvorledes tarmmiljøet trives med den nuværende fodring. Gødningen kan fortælle om din hests tarmbakterier trives, om hesten trænger til tandtjek eller om den får nok fordøjelige fibre eller for meget træstof. Nogle gange kan hesten være syg og kræve behandling hos dyrlægen – men ofte kan det afhjælpes ved at ændre i hestens fodring. Det kan selvfølgelig være svært altid at sætte facit ud for afføringens type og problemet – men her kommer nogle af de hyppigste symptomer og hvad årsagen kan være samt hvordan det kan løses.
Sand i afføringen
Hvis du oplever sand i afføringen skyldes det at din hest æder jord/sand. Årsagen kan være mange – oftest skyldes det mangel på stråfoder på folden, mangel på salt eller kedsomhed. For at afhjælpe problemet her og nu, kan du tildele loppefrøskaller. For at forebygge, er det vigtigt at sørge for adgang til stråfoder når hesten går på jord/sandfold. Fordel det gerne flere steder – så hesten skal bevæge sig efter det og dermed mindskes kedsomheden.
Du kan se alle vores produkter med loppefrøskaller her.
Våd eller ildelugtende afføring
Våd eller ildelugtende afføring kan være tegn på at hestens tarmbakterier trives dårligt. Det kan være fordi der er for mange af de skadelige bakterier til stede, som laver ballade i hestens tarmvæg og derved får hesten svært ved at fordøje foderet optimalt. Dårlig trivsel i tarmen kan være på grund af for lidt fordøjelige fibre, hvorved mikroorganismerne bliver underernærede. Det kan også være på grund af for meget stivelse i foderet eller en stresset hest. Både miljømæssig og fodringsmæssig stress giver dårlige betingelser for hestens tarmmiljø og derfor oplever man ofte løs eller våd afføring i forbindelse med foderskift (især fra hø til wrap eller sommer/vinter foderskift) eller ved skift af opstaldningssted eller lignende. Står din hest med våd afføring kan du kigge på tildelingen af grovfoder. Sikr dig at kvaliteten er i orden og uden svampesporer. Tildel evt. gerne flere fordøjelige fibre. Det kunne f.eks. være i form af høcobs hvor kvaliteten ofte er meget høj og høet er tørret under kontrollerede forhold. Er afføringen meget våd, kan det anbefale at tildele et tilskud af mælkesyrebakterier for at hjælpe tarmmiljøet. Mælkesyrebakterier kan ofte også hjælpe på den generelle fiberudnyttelse og derved øge hestens udnyttelse af dens foder. Det er især gavnligt hos heste der har svært ved at holde huld.
Tør og smuldrende afføring
Problemer med tør og smuldrende afføring kan skyldes for mange ufordøjelige fibre fra f.eks. halm eller frøgræshalm. Overvej om der kan ændres i hestens madras, hvis den står på halm eller sørg for at tildele flere fordøjelige fibre i form af hø/wrap, græsprodukter eller høcobs.
Hele kerner eller ufordøjet foder
Finder du ufordøjet foder i din hests afføring, som f.eks. hele kerner korn, tyder det på at din hest kunne bruge en tandraspning. Heste med tandspidser har ofte svært ved at tygge sit foder optimalt, og derved er det sværere for hesten at nedbryde foderet ned gennem tarmsystemet. Heste over 15 år bør have tilset sine tænder 2 gange årligt. Dette gøres bedst under let bedøvelse, så dyrlægen kan komme til at se de bagerste tænder ordentligt.
Den bedste måde at forebygge fordøjelsesproblemer på er ved at sikre sig, at hestens grovfoder er af en god kvalitet. Få meget gerne lavet analyse så du ved hvor meget energi og næringsstoffer der er i grovfoderet. Så er det meget nemmere at tilpasse krybbefoderet herefter. Grovfoderet skal være den største andel af hestens daglige foder – og derfor er det vigtigt at kende indholdet. Godt grovfoder indeholder store mængder af fordøjelige plantefibre. Halm og frøgræshalm bidrager ikke med fordøjelige plantefibre og bør som sådan kun være en meget lille bestanddel af hestens fodring.
Udover kvaliteten af grovfoderet er det mest optimalt at alle hestens fodringer er så ens som muligt. Det svarer i princippet til mange foderskift, hvis sammensætningen af hestens foder ikke er ens fra gang til gang. Tarmbakterierne skal hele tiden prøve at tilpasse sig de nye forhold og det vil hermed være svært at opnå en sund og stabil tarmflora.
Vil du gerne lære mere? Så kan vi anbefale at starte ud med at læse bogen ”Den store foderbog” af Nanna Luthersson. Hun skriver i et let forståeligt sprog og bogen er let at anvende til den daglige fodring af din egen hest.