Gødning

Gødning fra Miljøfoder

Hos Miljøfoder forhandler vi et bredt udvalg af gødning, bestående både af kunstgødning og organisk gødning, du kan herover se hele vores udvalg. Har vi ikke den vare du søger, er du velkommen til at kontakte os, vi skaffer gerne specielle varer hjem. 

Gødning er et uundværligt hjælpemiddel i din have. Med gødning sikrer du dig, dine prydplanter trives og blomstrer længe. Dine nytteplanter udvikler store og smagfulde afgrøder, når de gødes med den rette gødning i den rette mængde. Gødningen kommer i mange former, her kan nævnes flydende gødning og pelleteret gødning. Desuden er gødningen sammensat forskelligt med forskelligt næringsstofindhold, så de er tilpasset de arealer eller planter du ønsker at gøde. Her kan ex. nævnes rhododendrongødning, som passer til de fleste surbundsplanter, rosengødning, citrusgødning, orkidégødning og tomatgødning. Er du mere til gødning der kan gøre nytte alle steder, forhandler vi også allround gødning, i flere former.

Hvor meget og hvornår skal du gøde? 

Der er stor forskel på, hvornår de enkelte planter har bedst af at få tilført gødning og kalk. Nogle har brug for gødning flere gange årligt, andre har kun behov for et enkelt tilskud årligt. Dette er også afhængig af den gødning du vælger, om den er langtidsvirkende.

For de fleste planter gælder det, at et tilskud gødning og plænekalk inden vækstsæsonen går i gang er at foretrække. Du kan med fordel få lavet en jordbundsanalyse, for at tjekke pH-værdien i din have, på den måde undgår du at give kalk til jord der allerede har en fin pH målrettet dine planter. De fleste gødninger kræver rigelig vanding efter gødskningen, så stofferne optages i planterne.

Prydplanter har brug for ekstra energi til en lang og flot blomstring, mens nytteplanter har brug for energi til udvikling af store, saftige afgrøder og frugter. Vi anbefaler, at du undersøger, hvordan den enkelte plante trives bedst i forhold til tidspunkt og mængde af gødning.

Sådan undgår du overgødning 

Det er sundt for dine planter at få et tilskud gødning, men det kan også være direkte ødelæggende for planterne, hvis de får for meget gødning eller kalk.

Mange giver deres prydplanter rigeligt med gødning i håbet om, at de udvikler store, flotte blomster. Ligeledes overgøder mange frugt- og grøntsagsplanterne, fordi de tror, det giver en stor høst.Det resulterer dog oftest i, at planterne udvikler større og kraftigere blade eller bliver svidet. Derfor er det vigtigt at forholde sig til doseringsanvisningen på gødningsproduktet.

Gødning til græsplænen

Mange haveejere glemmer ofte græsplænen, når det kommer til gødning. Ligesom en hullet, slidt og tør græsplæne kan ødelægge helhedsbilledet, kan en flot og grøn græsplæne fuldende din smukke have. Du opnår en græsplæne med en stærk og tæt vækst uden ukrudt og mos med gødningstilskud og plænekalk. Der findes et væld af gødningsblandinger, både organiske og kunstgødning (NPK), som er sammensat efter at opnå en stærk og strålende græsplæne. Se vores sortiment og læs mere under det enkelte produkt ovenfor.

Kunstgødning vs. organisk gødning

Kunstgødningen fremstilles kemisk, hvor næringsstofferne optages umiddelbart modsat organisk gødning, hvor mikroorganismerne skal omsættes før, planterne får næring fra gødningen. Kunstgødning eller NPK gødning består af kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (k), hvoraf navnet NPK også stammer fra.

Kvælstoffet forbedrer plantens vækst, fosfor forbedrer plantens energiomsætning og kalium forbedrer plantens vækst og modstandsdygtighed overfor sygdomme. Groft sagt er kvælstof det du kan se over jorden, og fosfor og kalium er det der sker under jorden. Flere kunstgødninger er dog tilsat yderligere næringsstoffer end kvælstof, fosofr og kalium, som tilgodeser de enkelte planters behov.

Sådan gøder du med kunstgødning

Kunstgødning er næringssalte, som opløser sig, når de kommer i kontakt med vand. Planterne gødes altså let gennem vandinger eller når det regner. Når saltene opløses siver næringsstofferne ned i jorden, hvor de hurtigt er til rådighed for planten. Fordi NPK gødning opløses hurtigt og er tilgængelige i relativt kort tid, er det nødvendigt at gøde flere gange i løbet af vækstsæsonen, så planterne ikke mangler næring, dog anbefales det ikke at overgøde, mere gødning giver ikke sundere planter. Desuden er overgødning med kunstgødning hårdt ved miljøet, da overskydende næring vil sive ned i grundvandet.

Fordele ved kunstgødning

Derfor kan kunstgødningen være en fordel i de tilfælde, hvor en plante mangler akut næring. Her skal planterne nemlig ikke vente på, at gødningen først skal nedbrydes til næringsstoffer.

Organisk gødning

Organisk gødning er, modsat kunstgødning, baseret på dyremøg, kompost eller planter – altså alt sammen organisk materiale. Gødning baseret på møg, kompost eller planter indeholder naturlige næringsstoffer, hvorfor den kan anvendes i både traditionelle og økologiske haver. Organisk gødning fremstilles også industrielt som piller eller flydende gødning, der minder om kunstgødning i deres anvendelse.

Sådan gøder du med organisk gødning

Når du gøder med kunstgødning, kender du til det præcise næringsindhold, hvorfor du let kan tilpasse mængden af gødning efter den enkelte plantes behov. I de organiske gødninger kan indholdet af næringsstoffer variere meget alt afhængig af hvad gødningen består af.

Næringsstofferne i organisk gødning skal omsættes af mikroorganismer, før planterne får gavn af dem. Dette kan tage meget lang tid, men nedbrydningen sker dog hurtigere, jo højere temperaturen er i jorden. Det afhænger derfor af varmere vejr i begyndelsen af vækstsæsonen, for at den organiske gødning frigiver næring til planterne. Det betyder også at den organiske gødning følger planterne behov, og er langtidsvirkende, hvilket giver mindre arbejdskraft til dig, da du ofte kun skal gøde en gang om året.

Gøder du planterne hvert år, forbedrer du samtidig jorden. Jorden bliver på grund af det nedbrudte organiske materiale mere næringsrig og får samtidig en mere porøs og let struktur, som alt sammen kommer planterne og blomsterne til gode.

Vi forhandler et bredt udvalg af gødning, og du finder produkter fra følgende leverandører:

  • Hornum
  • Pindstrup
  • Prima
  • ECOstyle
  • Miljøfoder
  • Vestjyllands Andel
  • Kongerslev

 

;