Fluemiddel

Du kender det sikkert: Det er sommer, og dagene er lange og fuld af dejlig solskin. Disse dage er perfekte at bruge med sin firbenede ven - hesten. som heste interesseret er det skønt at bruge tiden på rideture eller bare hygge i stalden med, at strigle og nusse hesten.
Det er ren medicin for sjælen, at lytte til hestens åndedrag mens den står og hviler sig, og bare nyder opmærksomheden. Fuglene som kvidrer og engang imellem en let brise. Det kan næsten føles som om man er en del af en Morten Korch film. Men som i enhver gammel film er der en skurk, og det er der også i sommer idyllen: fluen! Den er nærgående, den er insisterende og så er der næsten altid mere end en. 

Der findes heldigvis forskellige remedier til at holde dem på afstand. Herunder kan du få en oversigt over hvilke midler, der er gode til hvilket formål.

Langt de fleste midler, uanset formen de kommer i, virker på diverse insekter. Så man kan irritrende insekter væk med et og samme middel. Under hvert produkt kan man læse om, hvorvidt midlet virker mod flere forskellige insekter, samt hvilke.

Spray

Fluemiddel på spray er den mest populære form, da den er let at anvende og det er let at give lidt mere på de områder hvor hesten er meget irriteret som for eksempel ved lysken og ørerne. Nogle heste bryder sig ikke om lyden en sprayflaske siger, men det kan forbedres med træning og tilvænning.

Første gang man skal bruge en sprayflaske kan man lade hesten snuse til den, og så spraye ud i luften et stykke fra den, hvorefter man gradvist går tættere og tættere på. Hvis hesten er meget utryg ved sprayen, så kan man spraye ud på en klud eller en latexhandske, og smøre hesten med det. Dette er nogle gange nødvendigt ved hestens ører, da de sjældent bryder sig om at blive sprøjtet i ørerne.

Gel

Gelen købes ofte i en beholder med et pumpehoved, så man kan pumpe en passende mængde på en klud eller handske, og smøre hesten ind, der hvor det fluerne ofte sværmer, hvilket er lyske og hoved. Med gelen skal man være opmærksom på at produktet ikke bliver smurt ind i pelsen og derved sidder på huden. Gelen skal smøres på pelsen, og sidde som et lag ovenpå pelsen, så lugten let kan finde vej til fluen og holde den godt på afstand.

Roll on

Fluemiddel som roll on kommer i mindre størrelser end gel og sprayflasker, og er derfor velegnet til at have med i en lomme på rideturen. Roll on beholderen har en kugle som sørger for at midlet bliver fordelt jævnt, når man kører den over hestens pels. Fluemiddel i roll on form egner sig særlig godt til at påføre midlet i hestens hoved, og andre steder hvor den er lidt følsom.

Halsbånd

Halsbåndet sættes rundt om halsen om hesten helt oppe ved kæben. Fordelen ved halsbåndet er at den virker i længere tid, og at man ikke skal gå og smøre hesten ind hele tiden, fordi halsbåndet hele tiden sidder på hesten og holder fluer og andre insekter væk. Hesten er derfor beskyttet længere med halsbåndet end med mange andre former for insektmiddel. 

Man skal være opmærksom på, at hesten ikke kommer til at sidde fast i noget med halsbåndet. De fleste mærker er designet til at knække over, hvis hesten sidder fast, men det er alligevel noget man skal holde øje med, så hesten ikke kommer galt afsted.

Med halsbåndet skal man også være forsigtig med at få den strammet for meget, så hesten får problemer med vejrtrækningen eller at synke.

Lim

Lim til brug i flue- og insektfælder er praktisk at bruge, hvis man har en stor fold hvor hestene går i løsdrift, fordi et antal fælder kan afdække hele folden og holde hele flokken rimelig fri for fluer og andre insekter i mange uger af gangen, uden at hver enkelt hest skal behandles med noget.

Man kan enten købe en fluefælde og blot smøre limen på, eller man kan lave sin egen. 

 

I vores sortiment er der både mulighed for at vælge produkter MED eller UDEN kemiske virkemidler.

Uden kemiske virkemidler
Blue Hors, Ekholm, Anibio og Sticky-Trap

Med kemiske virkemidler
Absorbine.

Om et produkt er baseret på kemiske virkemidler eller ej har en betydning for hvordan de virker. De fleste produkter MED kemiske virkemidler virker afskrækkende på insekter, og holder dem på den måde væk fra hesten. Produkter UDEN kemiske virkemidler virker ofte ved at overdøve hestens naturlige duft, og erstatte den med en anden, så insekterne i stedet “overser” eller ikke genkender hesten, og af den grund lader den være i fred.

;