Kalk

Sortér efter:

Kalk hos Miljøfoder

Hos Miljøfoder har vi et godt udvalg af kalk til hele din have, både til plænen, hækken og blomsterbedene. Vi står altid klar til at give råd og vejledning til hvordan du får det bedste ud af din have. Du kan blandt andet læse om kalk her, og skulle du stadig have spørgsmål.

Leder du efter en bestemt type kalk, som vi ikke har på lager, så sig endelig til, så vil vi gøre vores bedste for at få den hjem.

Derfor bør du bruge kalk i din have

Ved en sur jordbund binder nogle næringsstoffer sig i jorden, og hvis den er basisk, så er der andre næringsstoffer som binder sig. Når jorden har en neutral pH-værdi, så vil færrest muligt næringsstoffer binde sig i jorden og er derfor i stedet fri til at blive optaget af dine haveplanter igennem deres rodnet.

Hvis din jord ikke er neutral, men sur, så vil jorden hele tiden arbejde på at binde næringsstofferne fra din gødning til sig, og det bliver derfor taget fra de planter som du ellers har forsøgt at gøde. Jorden kan blive ved og ved med at suge næringsstofferne til sig, fordi de gemmer dem, og laver derfor et helt lager, så du kan ikke bare gøde rigeligt og håbe på at der er nok til planterne. 

Når jorden er neutral, altså hverken basisk eller sur, så vil den ikke opsuge lige så mange af næringsstofferne og de er derfor fri til at blive optaget af planterne. For at få en neutral jord, kan du bruge kalk.

En neutral pH-værdi for din have er omkring 6,5-7.

Fordele ved kalk

Udover at jorden ikke gemmer på den næring du tilfører ved at gøde, så har kalk også andre egenskaber, som kan hjælpe din have. Kalk kan nemlig hjælpe jord med at binde sig sammen til det man kalder krummestruktur. Når jord er i denne form, så har den lettere ved blandt andet at holde på ilt og vand, hvilket er vigtigt for planternes vækst.

Hvis du vil have en plæne fri for ukrudt og mos, så er kalk løsningen.
De fleste planter sætter pris på en neutral jord, altså hverken sur eller basisk. Det gælder også græs. For at du kan få en flot plæne med slidstærkt græs, så er kalk nærmest et must. når næringsstofferne i jorden bliver frigivet, kan græsrødderne tage dem, og derved bedre vokse. Når du har et solidt græs netværk i din plæne, så har mos og andet ukrudt sværere ved at trænge ind og overtage den grønne plæne.

Kalk nedbryder døde planter 

Kalk kan altså hjælpe dine planter med at få fornyet liv, ved at få jorden til at frigive næringsstoffer, men det kan også hjælpe med at nedbryde de døde planter, som ligger og gemmer på disse næringsstoffer. Du kan bruge kalk til at nedbryde din kompost hurtigere, så du kan gøre brug af den som muld og gødning. 

Du kan også bruge det som en måde hurtigere at få et bed klar. Hvis du har et bed, som er ved at være lidt dødt og kedeligt, så kan du hakke planterne og jorden sammen med en hakke og sprede kalk på, så vil bedet hurtigere kunne blive klar til næste omgang friske planter. På denne måde kan du lettere genbruge den jord som allerede er i bedet og du får meget mere næring i, fordi de døde planter stadig kan have næring gemt inde i sig, som slipper ud, når de går i opløsning.

Hvor meget kalk skal du bruge?

Med gødning skal du passe på, at du ikke giver for meget, fordi det kan kvæle din planter, hvis jorden er for næringsholdig. Men med kalk, skal der rigtig store mængder til, før det bliver for meget for dine planter.

Fordi mange haver i forvejen har en sur jordbund, så kan du ofte nøjes med at kalke i stedet for at gøde din jord. Da jorden holder på næringsstofferne i sur jord, og disse næringsstoffer bliver frigivet, når jorden bliver mere basisk, hvilket sker når du kalker. 

Hvis du gøder din have meget med en gødning som indeholder kalk, så kan det være at din have er basisk, og så vil kalk ikke være den rette løsning for dig.

For at finde ud af hvilke pH værdi din have har, kan du bruge en simpel hjemmetest til at finde ud af det, og på den måde sikre at din have får præcis det, den har brug for.

Enkelte planter, som for eksempel rhododendron trives i sur jord, og de vil derfor ikke bryde sig om at få kalk helt tæt på deres rodnet.

Hvornår bør du kalke?

For jorden er det ligegyldigt, hvornår på året du spreder kalken, men nogle typer kalk har brug for hjælp fra vand til at sive ordentligt ned i jorden, så medmindre du har lyst til at vande hele din have, så er det en fordel for dig selv, at sprede kalk lige inden det skal regne.

Hvis det ikke har regnet nok til at opløse kalken helt, så vil det ligge som et fint lag på din plæne, og når du går ud og ind mellem hus og have kan kalken sidde fast på dine skosåler og sætte mærker inde i huset. Derfor er det også en fordel at sprede kalk, når du ikke har planer om at benytte din have så meget, hvilket er grunden til at efterår, vinter og forår er gode tidspunkter at sprede kalk i din have.

Dolomitkalk eller Perlekalk?

Der findes flere forskellige typer kalk, og det er ikke muligt at sige, at en type er bedre end de andre, for det kommer helt an på dig. 

Dolomitkalk er en kalk i pulverform, som derfor hurtigt bliver optaget i jorden. Dolomitkalk er også godt at bruge, hvis du vil blande kalk direkte sammen med jorden i potteplanter, da pulverformen gør at den fordeler sig let med jorden.

Perlekalk er kalk i granulater eller sammenpressede perler. Fordi den er mere dens i konsistens tager den lidt længere tid om at blive opløst i jorden, til gengæld er den meget let at sprede over hele plænen, fordi du enten bare kan samle håndfulde og kaste ud, eller putte i en spredningsmaskine. Vores udvalg af kalk-, gødning- og såmaskiner kan du finde her.

;