Havefrø og tilbehør

Havefrø og tilbehør

Hos Miljøfoder har vi et stort udvalg af frø og tilbehør til din have. Du finder Ukrudtsdug og fiberdug, 100 % naturlig opbindingstråd i hamp, kartoffelpotte og et hav af forskellige frø. Alt fra Krydderurter, grøntsager og blomster til den økologiske dyrkning og de frø der jordforbedre hen over efteråret, så din urtehave og blomsterbede, er klar igen til næste forår.

Alle vores havefrø kommer fra Hornum Frø, som er en spændende og alsidig serie med frø. Du finder i vores sortiment de bedst sælgende sorter, fordelt på 7 prisgrupper.

Frøene er udvalgt ud fra meget strenge kvalitetskrav, hvilket er din sikkerhed for gode vækstfulde frø. Ud over kvaliteten er i top, er det også de mest innovative og nyskabende koncepter som Hornum forhandler. Får du ikke lige brugt din frø samme år som du bestiller dem, så frygt ej, for frøene ligger i beskyttende inderposer, hvilket holder frøene levende i helt op til 3 – 5 år. Fra produktionsdato. Det giver markedets længste holdbarhed på frø.

Vi levere frø inden for 5 kategorier:

 • Krydderurtefrø
 • Grøntsagsfrø
 • Blomsterfrø
 • Økologiske frø
 • Jordforbedring

Krydderurtefrø

Krydderurter er sunde og smagfulde urter, som igennem historien har været brugt til bl.a. madlavning, medicin, parfume, olier mm. I madlavning bruges krydderurter til at fremhæve smag. De kan benyttes friske, tørrede og frosne. Ud over krydderurter bidrager med god smag i maden, har de også et højt indhold af vitaminer og mineraler. Ved selv at dyrke sine egne krydderurter har du noget smukt at kigge på i haven, og de spreder en dejlig duft, hvilket gør dem til gode prydplanter. Men du har også altid friske urter lige klar til brug, hvilket gør dem til gode nytteplanter. Friske urter giver mere smag til maden, og er derfor mere drøj i brug end eks. frosne urter.  

Sådan dyrker du krydderurter

Du kan placere dine krydderurter både indendørs og udendørs i krukker og bede. Som udgangspunkt trives krydderurterne på en lys og solrig placering med gode læforhold i en blød, næringsrig pottemuld og regelmæssige vandinger. Du skal være opmærksom på, at urternes krav til vækst og pasning kan variere, så det er en fordel, at du sætter dig ind i, hvordan du dyrker dine specifikke krydderurter. Vi kan anbefale at placere dine krydderurter tæt på køkkenet eller urtehaven, så det er nemt at hente de nødvendige friske forsyninger.

Ønsker du at dyrke krydderurter indendørs, skal de placeres lyst og ikke i nærheden af frugter som æbler og pærer, da det forkorter deres holdbarhed. Flere af krydderurterne er flerårig, dette er bl.a. timian, purløg, citronmelisse og mynte. Disse vil visne bort om efteråret og spirer igen til foråret. De et årig krydderurter så som basilikum, dild og koriander, sættes til forspiring indenfor omkring marts og sættes ud i foråret når risikoen for nattefrost er ovre, og de er robuste nok til at klarer sig udendørs.

Grøntsagsfrø

Der er noget helt særligt, ved at dyrke sine egne grøntsager, gå ud i haven og hive hjemmeavlede grøntsager af jorden. De er saftigere, smager mere friske, er mere sprøde og har en helt fantastisk duft. Ved selv at dyrke dine grøntsager, ved du præcis hvad du kommer i munden. Det giver en stor tilfredshed at dyrke grøntsager uden sprøjtemidler, så du og dine nærmeste kan sætter tænderne i dine grøntsager med god samvittighed.

Man kan spore dyrkning af grøntsager i Danmark helt tilbage til 1100-tallet, men det menes at selv vikingerne dyrkede grønt i sin tid. Ordet grøntsag, beskriver den spiselige del af en plante og er bl.a. kartofler, tomater, bælgfrugter, kål, agurk, selleri, asparges, løg, spinat og gulerod. Grøntsager er gode kilder til vitaminer og antioxidanter. De er rige på kostfibre og forskellige mineraler og proteiner.

Vi har et bredt udvalg at grøntsager i vores sortiment fra Hornum, og du finder mange forskellige sorter inden for hver art.

Blomsterfrø

Blomster i haven, er en af sommerens mange fornøjelser, de dufter og pryder haven. Glæden er endnu større, når man selv har sået blomsterne, og ser dem komme op, helt fra start. Men blomster er ikke kun en god duft, og smukt for øjet. Blomster bidrager også enormt til dyrelivet i haven. Blomster er den reproduktive del af en blomstrende plante. Den biologiske formål er at tiltrække insekter som han bestøve plantens støvfang. De tiltrækker insekter med deres farverige ydre og smukke dufte. Har du mange frugttræer og bærbuske mm. er det en rigtig god ide med mange forskellige blomsterfrø, så du kan tiltrække mange forskellige insekter, som kan bestøve både prydplanter og nytteplanterne, så du får et rigt udbytte ud af dine nytteplanter.

Et frø er en plante i fostertilstand. Afhængigt af planten kan det være særdeles svært at samle frøene. Frøet består af en kim, selve den inderste del, et eller flere lag udenom der skal beskytte og give næring, og slutteligt en skal.

Udplantning af blomsterfrø

Blomsterfrø er meget forskellige fra sort til sort, og det svinger derfor, hvornår de skal plantes og under hvilke forhold de skal plantes. Når du planter dine blomster i de rigtige omgivelser, begynder det at optage næring og vand fra den omkringliggende jord.

Alle vores frøposer kommer med nøje vejledning og beskrivelse af såning og forhold, for det bedste udbytte af din blomsterblanding.

Økologiske frø

Er du vild med økologi, har vi naturligvis også frø til dig. Hvis du søger på ”ØKO” i søgefeltet, finder du udvalget af økologiske frø.

Økologisk dyrkning handler helt grundlæggende om at dyrke dine grøntsager, krydderurter blomster mm. uden brug af kunstgødning og andre kemiske hjælpemidler. Du kan sagtens få et flot udbytte med økologisk dyrkning, og det er meget tilfredsstillende at sætte tænderne i mad, som man ved hvordan er dyrket og passet. Du får ofte en fantastisk smag, duft og kraft ud af hjemmedyrkede økologiske grøntsager.

For bedst muligt at opnå succes med økologiske dyrkede grøntsager mm, kræver det en grundforståelse for de naturlige processer bag, så du kan udnytte dem til din fordel og derigennem opnå et tilfredsstillende og optimalt udbytte af dine anstrengelser.  

Vi har forsøgt at gøre det nemt for dig der ønsker at starte op med økologisk dyrkning. Vi forhandler økologiske jordblandinger, økologiske frøblandinger og økologisk gødning. Føl vejledningen på emballagen, for at komme godt fra start.

Jordforbedring

Vi forhandler et udvalg af frøposer, som du med fordel kan anvende i efteråret med henblik på en jordforbedrende effekt, så dine plantekasser, højbede, urtehave mm. er klar til næste års beplantning.

Viden omkring jordforbedring

Når du planter i din jord, tager du næring fra jorden, fordi planten udnytter næringen i jorden til vækst. Giver du ikke jorden noget næring tilbage, vil den blive udmagret. Udmagret jord vil ikke kunne give næring til dine planter, hvilket derfor vil få dine planter til at mistrives, give mindre udbytte og i sidste ende vil plante dø.  Det er derfor vigtigt du sørger for at give din jord næring. En næringsrig jord er fuld af organisk liv, den er let og porøs samt mørkebrun af omsat plantemateriale. Derudover skal den være tilpas sandet, så der er et godt luftskifte, og leret nok, så der holdes på vand og næringsstoffer. Der må også gerne leve små insekter og orme i jorden samt gro svampe, da det alt sammen er med til at omsætte plantemateriale og bearbejde jorden.

Sådan jordforbedrer du

Nu hvor du har viden omkring den mest optimale jord, er det vigtigt at kigge på dit bed, for at se hvad den mangler, alt efter hvad du ønsker at dyrke i bedet. Afhængig af din jordtype, kan det være nødvendigt at tilføje noget sand, fordi jorden er for tung og leret. Eller det kan omvendt være nødvendigt at tilføje noget kompost eller ler, fordi jorden er for sandet og næringsfattig. Kompost er en god organisk kilde til næringsstoffer i jorden, men det kræver en del kompost for at få næringsindholdet op i jorden.

Brug af grøntgødnings frøblandinger

Du kan med stor fordel anvende grøntgødnings frøblandinger og efterafgrøder i dine bede, til at forbedre jorden. Grøntgødningsplanter holder på jordens næringsstoffer, samtidig med at planterne forbedrer jorden. Planter som kløver, vikke og lupin er såkaldte bælgplanter. De er selvforsynende med kvælstof, og binder kvælstof fra luften til jorden. Det sker ved hjælp af særlige bakterier, der lever i symbiose med planterne, og som findes i bakterieknolde på bælgplanternes rødder. Bakterierne binder kvælstoffet, som herefter optages af planterne, som til gengæld forsyner bakterierne med kulhydrater. Bælgplanter er derfor nogle af de planter, der anvendes allermest som grøngødning i køkkenhaven. Vigtigt at vide, er at kvælstoffet ikke er tilgængeligt for afgrøderne, før bælgplanterne er visnet ned og formuldet.

Grøngødningsafgrøder dyrkes dog ikke kun for gødningsvirkningens skyld. Grøngødningsplanterne har mange andre gode egenskaber, afhængig af hvilke planter du vælger. F.eks:

 • De stimulerer jordens liv af mikroorganismer.
 • Holder på overskydende næring i jorden.
 • Løsner komprimeret jord.
 • Udkonkurrerer ukrudt.
 • Skaber gode levesteder for nyttedyr.
 • Tiltrækker sommerfugle, bier og andre nyttige insekter.
 • Som et ekstra plus har flere grøngødningsplanter smukke blomster, der kan tilføre køkkenhaven farvepragt, på tidspunkter hvor den ellers står bar og kedelig.

Vi står klar med hjælp og rådgivning

Vi står altid klar til at hjælpe dig hos Miljøfoder, med kyndig vejledning til din have, og hvilke produkter du skal bruge i din situation. Er du i tvivl om noget, er du meget velkommen til at  ringe til os på 97155055 eller skrive en mail til webshop@miljoefoder.dk

;